У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

fmif.npu.edu.ua

   

 

В селі Журавка Варвинського району Чернігівської області, де народився і похований Георгій Феодосійович Вороний (28.04.1868-20.11.1908),  23 червня 2010 року створено  Благодійний фонд імені Георгія Вороного з метою відкриття в селі музейного комплексу, присвяченого Георгію Вороному, його родинному оточенню, а також ряду інших заходів,  спрямованих на популяризацію імені та наукових досягнень Георгія  Вороного серед педагогів, молоді,  батьків,  громадськості України. Одним із таких заходів було відзначення 143-ї річниці з дня народження Георгія Вороного 28 квітня ц.р. в селі Журавка, короткий фоторепортаж з якого наведено нижче.

Фізико-математичний інститут при Національному  педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова взяв на себе обов’язок шефства над місцями в Україні, пов’язаними з життям Георгія Вороного (с. Журавка - мала батьківщина вченого, а також колишня чоловіча гімназія в місті  Прилуки,  де нині розташований фізико-математичний ліцей).  28 квітня ц.р. університет виділив мікроавтобус для поїздки делегації з Києва  на заходи, запропоновані Благодійним фондом імені Георгія Вороного. Делегацію складали кандидати фіз-мат наук: від Фізико-математичного інституту  НПУ імені М.Драгоманова –  Галина Сита, Дмитро Требенко,  Оксана Требенко, ред. журналу «Математика в школі» Тамара Хмара; від Національного університету імені Т.Шевченка – Олександр Ганюшкін, Олексій Нестеренко і Андрій Єршов; а також ад’юнкт-професор МАУП Неля Швець –  правнучка Г.Вороного.

Зазначимо, що фонд діє досить активно. За час його роботи відкрито окремий сайт Фонду http://voronuy.at.ua  ,  проведено кілька важливих заходів,  зокрема   20 листопада 2010 року в Журавці відбувся «День Пам'яті Георгія Вороного на рідній землі»  (див. звіт про цю подію президента-голови Фонду Ольги Оберемко, а також публікацію в газеті «Голос України».

 

30 грудня  2010 року Чернігівська обласна рада прийняла рішення «Про встановлення  щорічної обласної премії імені Георгія Вороного педагогічним та науково-педагогічним працівникам державних вищих навчальних закладів» (детальніше про подію можна прочитати тут).

Належну увагу Чернігівська обласна рада приділила також і подіям 28 квітня у Журавці, надрукувавши на  офіційному сайті Чернігівської обласної ради  докладну інформацію про виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери (28.04.2011, с. Журавка).

 Урочистості,  присвячені143-річниці з дня народження Г.Ф. Вороного почалися біля Будинку культури на центральній площі села  -  майдані Незалежності:

Виступ учасників художньої самодіяльності Журавського будинку культури

Фото1.  Виступ учасників художньої самодіяльності Журавського будинку культури

Фото 2   В центрі – члени делегації  з Києва

Фото 3.  Виступає Ольга Оберемко – президент-голова Благодійного фонду імені Георгія Вороного

Фото 4.  Глядачі – мешканці Журавки

Фото 5.

Фото 6.

Тут  же на майдані розташувався  і ярмарок виробів майстрів народних ремесел Чернігівщини (фото 5-6) і навіть працюють художники (фото  7)

 

Делегації з Ніжина, Прилук, Чернігова, Києва,  Варви, Журавки та ін. навколишніх сіл перш  за все відвідали могилу Георгія Вороного і його батька Феодосія Яковича Вороного на сільськомукладовищі на  Кулажині (так місцеві називають цей куток села).

Біля могили відбувся мітинг-реквієм.

 

Фото 8. Почесна варта школярів

 

Фото 9.  Покладання квітів

 

Фото 10. Виступ правнучки Г.Вороного Швець Нелі Григорівни

 

Фото 11. Виступ Желіби Володимира Івановича – він родом з Журавки, був  депутатом Верховної Ради І скликання, потім призначений повноважним послом України в Білорусі

Останнім часом активно долучився до роботи по увічненню пам’яті Г.Вороного (див. його публікацію про Георгія Вороного в «Урядовому кур’єрі» за  12 березня 2007 року, передрук цієї статті на сайті Фонду).

Його стаття під цією ж назвою, надрукована у  наук.-попул. журн. «Дивосвіт», № 2,  2007, є у каталозі наукової бібліотеки НПУ ім. Драгоманова)

 

У 80-і рр. минулого ст. село Журавка  було одним із успішних на Чернігівщині, тут працювала свиноферма, яка давала значні прибутки. Село розвивалося, збільшувалося його населення, була побудована нова двоповерхова школа  (замість кількох стареньких будинків, в яких до того були розташовані різні класи, в тому числі – молодші, – у колишньому будинку сім’ї Вороних).  

 

Фото 12.  Загальний вигляд нової школи

 

Фото 13.  Меморіальна дошка Г.Вороному, зроблена місцевим мешканцем і встановлена на фасаді школи  20 років тому.

 

Фото 14.  Вестибюль школи, також оздоблений місцевим художником

 

Сюди, на площу перед школою, після кладовища прибули гості Журавки.

 

Фото 15.

Фото 16.

Їх урочисто зустріли хлібом-сіллю учні школи (фото 15-16). 

 

 Глядачі розташувалися на площі перед школою у вигляді каре (фото 17)

Фото 17.

 

Зранку в школі була проведена районна математична олімпіада серед учнів 6, 7, 8-х  класів (фото 18)

Фото 18.

 

Переможців олімпіади було урочисто нагороджено грамотами та вручено  подарунки від Фонду (фото 19-20).

 

Фото 19.

Фото 20.

 

Фото 21. Виступає директор школи Момот Михайло Михайлович

 

Фото 22. Виступ Олексія Нестеренка (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)

 

Фото 23. Виступ Дмитра Требенка (НПУ імені Михайла Драгоманова)

 

Фото 24.  Зворушливим був виступ колишнього голови Варвинського РВК Даниленка Миколи Андрійовича, який подарував в експозицію майбутньої музейної кімнати рушник,  вишитий його дружиною для цієї події

 

По закінченні мітингу була урочисто відкрита нова дошка на фасаді Журавської школи про присвоєння школі імені Георгія Вороного (фото 25-26) з написом: 

Фото 25.

Фото 26.

 

«Постановою

Ради Міністрів УРСР

від 26 січня 1990 року № 13 

Журавській середній школі

присвоєно ім’я

Г.Ф.Вороного»

Далі у Будинку культури (тут журавчани мають велику із сучасним обладнанням глядачеву залу) учасники цих подій разом із мешканцями Журавки дивилися п’єсу «Геній з Журавки», написану колишньою вчителькою варвинської школи, а нині – селищною головою Ради селища Варва  В.Саверською-Лихошвою разом із Н. Швець. П’єса побудована як сцени з життя юного Георгія Вороного - на основі його щоденника і  даних його біографії. Виконана була учасниками аматорського театру народної естради Варвинського РБК та учасниками художньої самодіяльності СБК  села Антонівки (фото27-28).

Фото 27.

Фото 28.

Після вистави відбувся чудовий концерт колективів художньої самодіяльності  Прилуцького педагогічного коледжу.

Зазначимо також, що для висвітлення цих заходів  Фонд запросив представників преси, фотокореспондентів (наведені нами фото вибрано із  фотогалереї Фонду).

У цей день, 28 квітня, в Чернігівській обласній газеті «Деснянська правда» було надруковано статтю «Вічне перехрестя Вороних», автор – Михайло Дідовець і роздано учасникам зібрання.

Газета «Урядовий кур'єр» 29 квітня 2011 р. помістила статтю Євдокії Тютюнник «Пам'ять. Всесвітньо відомий математик Георгій Вороний родом з Чернігівщини» (див. текст статті на сайті Фонду).

Газета «Слово просвіти» також надрукувала статтю Василя Чепурного, голови Чернігівської “Просвіти”  «Вшанували пам’ять Вороного».

Всеукраїнська тижнева газета «Сіверщина» (www.siver.com.ua, гол. ред. В.Чепурний) також помістила  інформацію про події 28 квітня в Журавці.

Побажаємо членам Благодійного фонду імені Георгія Вороного подальшої такої же плідної роботи і втілення у життя усіх запланованих  заходів

                                                                                                  Репортаж Галини Ситої

 

   

Розклад  

   

Авторизація  

   

Вакансії в закладах освіти